34,7435
2.953,30
9.827,23
Gündoğdu, uygulamanın, firmaların satış yapmasa bile stoklar, makine-teçhizat, sermaye ve diğer demirbaşların enflasyon oranında yeniden değerlenmesini öngördüğünü vurguladı. Bu durumun, şirketler üzerinde ek mali yükler yaratacağını ve geniş çaplı iflaslara neden olabileceğini söyledi.
Gündoğdu, “Orta Vadeli Programın iş dünyasına sağladığı bazı olumlu işaretlerin olduğu bu dönemde, yeni uygulama bir nevi varlık vergisi gibi işlem görecek ve şirketleri zor durumda bırakacaktır. TL’nin değer kaybetmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan şirket varlıklarına yeniden değer biçilmesi, bu varlıkların üzerinden yüzde 25’e varan vergiler alınması domino etkisiyle iflasların artmasına yol açacaktır” dedi.
Şirketlerin yıl başında tahmini bütçeler ve bilanço ile plan yaparken, yıl içinde getirilen yeni vergilerin hesapları bozacağını belirten Gündoğdu, bu durumun şirketlerin finansal dengelerini sarsacağını ve birçok işletmenin batma noktasına gelebileceğini ifade etti.
Gündoğdu, “Şirketler bu zor ekonomik koşullarda yıl sonunu görebilmek, finansmana erişim sağlamak ve mevcut durumu korumak için mücadele ederken, ek vergi yükleriyle karşılaşmaları, hesapların sapmasına neden olacak ve birçok şirket iflas edebilir. Uzun yıllardır mücadele ettiğimiz işsizlik oranları tekrar artma riski taşıyor. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.