a

CHP’li Cengiz Gökçel: “Çiftçi Kaderiyle Baş Başa Bırakılıyor”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Akdenizli çiftçinin sorunlarını dinledi, AKP’nin “labalep” kongreler yaptığını hatırlatarak, "tam kapanma"da çiftçinin mağdur edilmesine tepki gösterdi.

Akdenizli çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, AKP iktidarını eleştirerek, “İktidar kapanma yapılması gereken dönemde lebalep kongre yaptı şimdi tarımda hasat sezonunun başladığı zaman kapanma kararı alıyor” diye konuştu.

Akdenizli çiftçi, kış aylarında fiyatı artan biber ve domates yetiştiricisi şimdi rekoltenin yüksek olduğunu ancak “tam kapanma” nedeniyle ürünlerinin elinde kaldığını dile getirdi. Çiftçi, “tam kapanmanın” ürünü serada bıraktığını vurgulayarak, “Ürünlerimizin tonaj olarak arttığı dönemde tam kapanmayla özellikle bu semt pazarlarının kapanması ne yazık ki malı dalında bırakacak duruma getirdi” dedi. Çiftçi, ürünlerinin ilaç kullanmama, gölge atmama gibi bir durumları kalmadığını bildirerek, “Şu an hiçbir çiftçi bugün itibariyle masrafını çıkarmış değil” diye vurguladı.

Akdenizli çiftçinin sorunlarını dinleyen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, ise AKP’nin “labalep” kongreler yaptığını hatırlatarak, “tam kapanma”da çiftçinin mağdur edilmesine ilişkin şunları belirtti:

“İktidar kapanma yapılması gereken dönemde lebalep kongre yaptı şimdi tarımda hasat sezonunun başladığı zaman kapanma kararı alıyor… Şu an bizim bölgemizde rekoltenin yükseldiği ayları yaşıyoruz, kış aylarında hasat yapamadığımız, fiyatların yüksek olduğu dönemde televizyonlar bizi hedef gösterip haber yaparken çiftçi bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyordu.”

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL GIDAYA ULAŞILMASI MÜMKÜN OLMAYACAK”

“Kapatma ile birlikte arz ve talebe göre fiyatı belirlenen tarım ürünlerinin, hasadının yapıldığı bu dönemde pazarların kapatılması çiftçiyi çok daha fazla sıkıntıya sokuyor. Burada çiftçi zararına satarken tüketici sebzeyi meyveyi yüzde 200 yüzde 250 daha fazla fiyatla alıyor. Ekonominin dip yaptığı bu dönemde tüketicinin gıdaya ulaşması çok zor. Çiftçi zaten borç batağı içerisinde, girdi maliyetleri çok yüksek, bir de bu dönemde zarar ederse önümüzdeki yıl ülkede tüketecek gıdaya ulaşılması mümkün olmayacak.”

“ÇİFTÇİ KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILIYOR”

Tarımsal kredilerin ödeme döneminin Haziran Temmuz ayları olduğunu belirten biber üreticisi, “Bu şekilde giderse kredilerin ödenmesi mümkün olmaz” dedi. Semt pazarlarının açılmazsa kredilerin ödenemeyeceğini belirten üretici, “Hepimizin ödeme dönemi Haziran ve Temmuz aylarında, eğer biz bu malı bugün satamazsak, semt pazarları açılarak bize bu fırsat yaratılmaz ise bankalara bu kredilerin ödenmesi mümkün olmaz” dedi.

CHP’li Gökçel, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçların faizinin silinmesini ve makul taksitlere bölünmesini talep etti. Bir yıldır devam eden pandemi sürecinde çiftçilere destek paketi açıklanmadığını hatırlatan Gökçel, “Çiftçi kaderiyle baş başa bırakılıyor” dedi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0