34,2473
37,6489
2.910,34
Mersin’de bir otelde Güvenilir Ürün Platformu ve Mersin Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen 2024 Tarım Zirvesi ve Ulusal Ürün Konseyleri Buluşmasına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, önemli açıklamalar yaptı.
Türkiye’nin tarım alanında dünyada önemli ülkelerden olduğunun altını çizen Yumaklı, ülkenin iyi bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun daha çok üretim ve ihracata çevrilmesi gerektiğini anlattı. “Ülkemizin coğrafi konumu itibariyle hakikaten çok stratejik bir yerde durduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyada nadir bio çeşitliliğe sahip ülkelerden biriyiz.
Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle 9 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyor. 4 saatlik bir uçuş ile dünya nüfusunun yüzde 40’ına ulaşmak mümkün. Tarımsal hasıla ve alan bakımından Avrupa’da ilk sıradalar da, dünyada ilk 10 içindeyiz yani iyi bir potansiyelimiz, insan kaynağımız var. Bize umut veren, geleceğimizi şekillendirecek olan gençlerimiz var. Bunu daha çok üretime, ihracat çevirmek hem ülke insanımızın kazanmasını, hem de ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacak olan ticaretin gelişmesini sağlayacak her türlü imkana sahibiz” dedi.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğuna işaret ederek, tarım ve gıda ürünleri ihracatının, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artışla 31 milyar dolara ulaştığını anımsattı. Yumaklı, dış ticaret fazlasının ise yüzde 3 artışla 7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Söz konusu ihracatın bu yılın ocak-nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 arttığını hatırlatan İbrahim Yumaklı, ithalatın ise yüzde 15,3 azaldığını ifade etti.
İbrahim Yumaklı, sektörde devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarının altını çizerek, “Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya geçeceğiz. Hayvansal üretimle planlamaya yürürlüğe koymuş olacağız, çalışmaları bitirdik. Bitkisel üretim tarafında, biraz daha karmaşık olduğu için uzun bir süre istişare etmek zorunda kaldık. Hayvansal üretimle ilgili olan Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere, bitkisel üretimle ilgili olanın ise çok az bir teknik çalışması kaldı.
Sözleşeli üretim ve suya göre tarım konularını da üretim planlaması kapsamında etkin hale getirmiş durumdayız.” ifadelerini kullandı. Vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmasına önem verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, “Bunun için gerekli düzenlemeleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. 81 ilimizde güçlü bir denetim altyapımız var. 41 kamu ve 107 özel kurum var. 15 AR-GE merkezimiz var, 7 bin 617 arkadaşımız da sahada denetimlere devam ediyorlar.
Bu güçlü altyapıyla 2023 yılında 1,3 milyon denetim yaptık.” dedi. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda etiketlerinde yanıltıcı görsel ve bazı gıda katkı maddelerinin yasaklanması gibi düzenlemeleri de yaptıkları anımsatarak, şunları kaydetti: “Vatandaşların yapılan denetimlere ulaşabilmesi için bir karekod sistemi getirdik. Karekod uygulaması Tarımcebimde uygulamasındaki seçenekte var. O seçenekte bir gıda noktasına gittiğiniz de karekodu okuttuğunuzda, oranın en son ne zaman denetlendiğini göreceksiniz. Bunun ikinci adımı için çalışmalar devam ediyor.
Bu denetimin sonuçlarını da göreceksiniz. Bütün işletmelere kendilerinin bu noktada güvenilir gıda ile alakalı bu sisteme dahil olmalarını bekliyoruz. Gittiğiniz yerde o barkod yoksa kafanızda soru işareti olabilir. Buna gönüllü katılımları istiyoruz. Başka bir yeniliği de söylemek istiyorum, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitemiz bugünden itibaren yayına başladı. Güvenilir gıdaya dönük olarak yapmış olduğumuz bütün çalışmaları artık vatandaşlarımız tek bir platformda görüyor olabilecek.”
Bakan Yumaklı, açılış konuşmalarının ardından, destek alarak üretim yapan 6 başarılı çiftçiye ödül verdi.