a

‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında küçükbaş hayvan popülasyonunu artırmak ve küçük üreticileri desteklemek adına hayata geçirdiği ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi, 3’üncü yılında damızlıklarla çoğalıyor. 60 yetiştiriciye dağıtılan 1500 küçükbaş hayvana bugün itibariyle ilk doğumlarla 712 küçükbaş hayvan katıldı.

Yetiştiriciye bereket getiren projede elde edilen damızlık 712 küçükbaş hayvandan 600’ü yeni yetiştiriciler için işaretlenmeye başladı. Projenin ilk yetiştiricilerinden Hülya Karagöz, projenin kendileri için hem eğlence hem de gelir kaynağı olduğunu söyleyerek, “Bize bereketli geldi. İnşallah bizden gidecek vatandaşlara da bereketli gelir” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üreticileri desteklediği önemli çalışmalardan biri olan “Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesi, hem yetiştiricilerin yüzünü güldürüyor hem de projenin yaygınlaşmasını sağlıyor. Yetiştiriciye bereket getiren projede elde edilen damızlık 712 küçükbaş hayvandan 600’ü yeni yetiştiriciler için işaretlenmeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi bünyesinde 2020 yılında hayata geçirilen proje kapsamında ilk 60 yetiştiriciye her birine 25’er adet olmak üzere toplam 1500 küçükbaş hayvan dağıtılmıştı. Projeye ilk doğumlarla 712 adet küçükbaş hayvan katıldı. Projenin sürekliliğini sağlamak adına ilk 60 üreticiden seçilmeye başlanan 600 damızlık küçükbaş hayvan yeni yetiştiricilere dağıtılacak.

Başkan Seçer: “Bu projeyi çok önemsiyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, projeyi çok önemsediklerini, dağıtılan hayvanların sağlıklı koşullarda yeni doğumlarla çoğaldığını belirterek, “Dağıttığımız 1500 hayvan ilk yıl 712 yeni doğum yaptı. Bu hayvanlar sağlıklı hayvanlar. Neden, çünkü el yordamı ile bu projeler yapılmıyor. Bunlar itina ile seçiliyor. Yasalar ve teknik kurallar çerçevesinde bunlar belirleniyor ve aynı zamanda aşı hizmetleri, o hayvanların bakımı, sağlık hizmetleri bir bedel karşılığı değil, hiçbir bedel almadan veteriner hekimlerimizce veriliyor” ifadelerine yer vermişti. Projeden yararlanan yetiştiricilerin büyük bölümünü kadınların oluşturduğunu belirten Başkan Seçer, “Bu çalışmaları bilinçli olarak yapıyoruz. Kadınlar da kendi ayakları üzerinde dursun, kimseye muhtaç olmasın, çoluğuyla çocuğuyla bir işletme sahibi olsun” demişti.

“İşaretlediğimiz hayvanları 2022 yılında yeni yetiştiricilerimizle buluşturacağız”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, projenin aşamalarını anlatarak, “2020 yılında vermiş olduğumuz hayvanlardan oluşan doğumlarla beraber hayvanlarımızı işaretliyoruz. Bu işaretlediğimiz hayvanları da 2022 yılındaki yeni yetiştiricilerimizle buluşturacağız. 2020 yılında dağıttığımız 1500 hayvandan 712 yavru aldık. Bu yavrulardan da 600 tanesini işaretleyerek 2022 yılında satın alacağımız hayvan sayısını azaltarak toplamda tekrardan 1500 hayvanı yetiştiricilerimize vereceğiz” dedi.

“Kadın yetiştiricilerimizi desteklemeye devam edeceğiz”

2020 yılında dağıttıkları hayvanlardan 2021 yılında ilk yavruları aldıklarını ifade eden Şahutoğlu, “2022 yılında ikinci doğumlar gerçekleşecek. Sürülerimiz bereketlendi. Sürü sayımız da yeni doğumlarla beraber giderek artıyor. Hayvan popülasyonunu artırırken de kadınları desteklemek istiyoruz. Hayvan teslim ettiğimiz yetiştiricilerimiz bunları bir evlat gibi sahipleniyor, çok güzel, çocuklarıyla beraber bakıyorlar. Böylelikle projeyi daha da güzelleştirdiklerine inanıyoruz. 2022 yılında da yine kadın yetiştiricilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Minik Eymen minik yavrularla arkadaş oldu

Toroslar ilçesi Buluklu Mahallesi’nde ikamet eden Karagöz Ailesi, Büyükşehir’in kendilerine imkân sunduğu projenin evlerine bereket kattığını vurguladı. Anne Hülya Karagöz, evin miniği Mustafa Eymen’in kendisi gibi minik yavrularla arkadaşlık bağı kurduğunu söyledi. Eymen, her gün anne ve babasıyla hayvanları yemliyor ve oğlaklarla oyun oynuyor.

“Bizim için hem eğlence hem bir gelir kaynağı”

Daha önce çiftçilikle uğraştıklarını söyleyen Hülya Karagöz, “Bize böyle bir imkân sağlandı. Bunlarla günümüzü geçiriyoruz. Sabah geliyoruz yemini, suyunu veriyoruz, altını temizliyoruz. Yavruları emziriyoruz. Akşam yine aynı. Bir ayağımız köyde, bir ayağımız şehirde idi. Böyle olması daha iyi oldu. Bizim için hem eğlence hem bir gelir kaynağı. Çok seviyoruz onları. Onlar bizim bebeklerimiz” dedi.

“Bize bereketli geldi. İnşallah bizden gidecek vatandaşlara da bereketli gelir”

Projenin kendilerine çok bereketli geldiğini belirten Karagöz, “24 dişi, 1 tane erkeğimiz vardı. Geçen yıl 20 tane yavrumuz oldu. 11 tanesi erkek, 9 tanesi dişiydi. Şimdi tekrar 8 erkeğimiz, 3 dişimiz oldu. İkinci yavrularımızı aldık. 60 tane oldu zannedersem” diye konuştu. Karagöz, “Bize bereketli geldi. İnşallah bizden gidecek vatandaşlara da bereketli gelir. Hayırlısı olur inşallah. Bize iyi geldi” dileğinde bulundu.

“Hem çocuklarıma hem evime destekte bulunuyorum”

Toroslar ilçesi Yavca Mahallesi’nde yaşayan Rabia Erol da projeden son derece memnun olan yetiştiricilerden biri. Erol, projenin faydalarını, “Hem maddi hem manevi destek oluyor bize. Ben ev hanımıyım. Eşim çiftçi. Bahçemize bakıyorduk. Pek büyük bir desteği olmuyordu ama koyunları alınca bize daha bir iyi destek olmaya başladı” cümleleriyle anlattı.

Projeyi mahalle muhtarlarının sosyal medya paylaşımında gördüklerini ve başvurduklarını anlatan Rabia Erol, “Hiç bir umudumuz yoktu. Çıkınca çok sevindik. Kış günleri güdümümüz olmuyor. İlkbaharda başlıyoruz gütmeye. Yukarı kısımlara götürüyoruz, otlak kısımlarda otlatıyoruz. Samanla, toklu yemiyle, posayla yemliyoruz şu anda. Tek eşim çalışıyordu, ek gelir yoktu. Sağım yaparak ek gelirim oluyor. Hem çocuklarıma hem evime destekte bulunuyorum” diye konuştu.

Rabia Erol’un eşi İbrahim Erol da küçükbaş hayvan besleme işine aşina olduğunu söylerken, “İnşallah herkese kısmet olur. Bu proje çok iyi bir proje. Sürümüzü 40’a kadar çıkardık 1 yıl içerisinde. Bu yıl 2. yılımız. Yine doğumlarımız başladı. Seviyoruz, güzel yani. Herkes inşallah bu projeden faydalanır” ifadelerini kullandı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0