33,8863
37,5669
2.809,88
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu bileşenleri, sokak köpeklerinin uyutma adı altında öldürülmesini öngören yasa tasarısına karşı eylemdeydi. Eyleme destek veren veteriner hekimler, “Hiçbir canlıyı öldürmeyeceğiz” diye söz verdi.
Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelmesi beklenen Hayvan Haklarını Koruma Kanunundaki bazı maddelerin, sokak köpeklerinin uyutma adı altında öldürülmesine yol açacağı endişesiyle başlatılan eylemler sürüyor. Mersin’de çok sayıda hayvensever, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonunun çağrısıyla Özgecan Aslan Barış Meydanında bir araya geldi.
Güney Gazetesinden Abidin Yağmur’un özel haberine göre; Göstericiler “Sensin başıboş”, “Katlima dur de”, “İnsanlık merhametle başlar”, “Devlet yaşatır”, “Toplayamazsın öldüremezsin” yazılı pankartlar açtı.Eyleme köpeğiyle katılan bir gösterici “Beni değil bana tecavüz edenleri uyut” yazılı pankart açarken yine köpeğiyle katılan bir başka gösterici de “Yaşamaya geldim bu dünyaya” yazılı pankart taşıdı. Göstericiler “Can veririz, canlarımızı vermeyiz”, “Kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat” şeklinde sloganlar attı.
VETERİNERLER SÖZ VERDİ: ÖLDÜRMEYİZ
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, yasa tasarısı yapılırken meslek odalarının görüşlerinin alınmadığına dikkat çekti. Mesleğe başlarken Hipokrat yemini ettiklerini, görevlerinin canlıları öldürmek değil yaşatmak olduğunu ifade eden Şenay, yasa çıksa bile sokaklarda yaşayan köpeklerin öldürülmesinde rol almayacaklarının sözünü verdi. Özel Hayvan Hastaneleri Birliği adına eyleme katılan veteriner hekim Orhan Özbaba da, “Veterinerler olarak söz veriyoruz. Bu çocukları öldürmeyeceğiz. Tüm meslektaşlarım adına bu sözü veriyorum” dedi.Özbaba, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile görüştüklerini, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılanması seferberliğinde veterinerler ve klinikler olarak üzerlerine düşen ekonomik fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
BARO: AMAÇLARI ÖLDÜRMEK
Eyleme katılan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, yasa tasarısının veteriner hekimler, belediyeler ve baroların görüşleri alınarak yeniden ele alınmasını önerdi. Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Bilgehan Taha Solak da yasanın çıkması durumunda barınaklarda toplanacak hayvanların büyük kısmının katledileceğinden endişe ettiklerini vurguladı.Eyleme Mersin Tabip Odası adına katılan Dr. Sibel Ünlü de sokak köpeklerinin öldürülmesine, barınaklarda toplanmasına neden olacak yasaya kesinlikle karşı olduklarını ifade etti.
“BELEDİYELER GÖREVLERİNİ YAPMADI”
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu adına hazırlanan bildiriyi Çise Ciğer okudu. Konuşmasına Gazze’deki savaşta hayatını kaybedenleri anarak başlayan Ciğer, katliamın durdurulması çağrısı yaptı. 2004 yılında TBMM’nin oybirliğiyle Hayvanları Koruma Kanunu çıkardığını ifade eden Çise, aradan geçen sürede belediyelerin görevlerini yapmadığını ve sokaklarda köpek nüfusunun artttığını söyledi., Çözümün kısırlaştırma ve aşılama seferberliği olacağına işaret eden Ciğer, köpeklerin öldürülmesini içeren yasa tasarısı geri çekilene kadar eylemlere devam edeceklerini vurguladı.Ciğer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yasa tasarısını yeniden inceleme ve değerlendirme çağrısında bulundu.