34,7514
2.963,16
9.886,05
Mersin Rota Yelken Kulübü tarafından düzenlenen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Yelken Federasyonu ile ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘IOM Sınıfı Ulusal Model Bot Yarışları’ sona erdi. Yarışlar, Mersin’in yanı sıra İstanbul, Adana ve Ankara’dan gelen 8 sporcunun katılımıyla Babil Cumhuriyet Merkezi sahilinde yapıldı.
Etkinlik, kayıt ve ölçüm işlemlerinin ardından başladı ve 2 gün sürdü. İlk gün düşük rüzgar nedeniyle yalnızca 6 yarış yapıldı, ancak ikinci gün rüzgarın hızlanmasıyla 14 yarış gerçekleştirildi. Toplamda 20 yarışın yapıldığı organizasyonda, ilk üç sırayı elde eden sporculara ödülleri verildi.
Başkent Model Yat Kulübü’nden Savaş Korkmaz birinci, Mersin Rota Yelken Kulübü’nden Hasan Güven ikinci, Ankara Yelken Kulübü’nden Yiğit Özaslan ise üçüncü oldu.
Sönmez: “Babil Su Sporları Merkezi, Doğu Akdeniz’de su ve yelken sporlarını ileriye taşıyacak”
Mersin Rota Yelken Kulübü Başkanı Cengiz Sönmez, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Babil Su Sporları Merkezi’nin su sporlarının yaygınlaştırılması açısından büyük bir adım olduğunu belirtti. Sönmez, “Bu tür bir tesis Türkiye’de başka bir yerde yok. Mersin ve özellikle Doğu Akdeniz için yelken ve su sporlarında çıtayı yükseğe taşıyan mükemmel bir yapı” dedi.
Sönmez, yarış hakkında da bilgi vererek, sporcuların model botları uzaktan kumanda ile yönettiklerini belirtti. “Yarışlarda, uluslararası standartlara uygun bir metrelik uzaktan kumandalı tekne kullanılıyor. Bu, yelken yapamayanların doğa koşullarını, rüzgarı, dalgayı ve akıntıyı kullanarak teknesini yönlendirmesi anlamına geliyor. Diğer yarışlara göre daha zorlayıcı çünkü küçük bir tekneyi yönetmek gerekiyor. İki gün boyunca toplamda 20 yarış yapıldı ve İstanbul, Ankara, Adana ve Mersin’den 8 sporcu katıldı” şeklinde konuştu.
Emek: “Yarış bizim için oldukça keyifli geçti”
Türkiye Yelken Federasyonu’ndan Milli Hakem Sevinç Tuncalı Emek, iki gün süren yarışlarda ilk gün rüzgarın zayıf olması nedeniyle 6 yarış yapıldığını, ikinci gün ise daha iyi koşullarda 14 yarış yapıldığını ifade etti. Emek, bu yarışların Türkiye’de yeni olduğunu vurgulayarak, “Bir metrelik model tekneler kullanılıyor ve uzaktan kumandalıdır. Sporcular teknelerini karadan yönlendirir ve hakemler de karada görev yapar. Genel yelken yarış kuralları burada da geçerlidir, tek fark başlangıç ve bitiş zamanlamaları” dedi.
Emek, yarışlardan keyif aldığını belirterek, puanlama sisteminin diğer spor dallarından farklı olduğunu anlattı. “Birincilik ve ikincilik, Türkiye Yelken Federasyonu’nun belirlediği kurallar çerçevesinde, en az puan toplama sistemine göre belirlenir. Yarış sonunda en düşük puanı alan sporcu birinci olur ve ilk üçe giren sporcular ödüllerini aldı” şeklinde bilgi verdi.
Güven: “Büyükşehir Belediyesi’nin yelken sporuna katkısı çok değerli”
Yarışta ikinci olan Hasan Güven, iki gün boyunca çok keyifli bir deneyim yaşadığını ifade etti. Güven, “Rüzgar oldukça iyiydi. Deniz dalgalı olduğunda daha fazla mücadele etmek zorunda kaldık. Model bot yarışlarında ön hazırlık çok önemlidir; teknenin hazırlığı ve ayarlarının yapılması gerekiyor. Yarışlar güzel geçti ve rüzgar sayıyı artırdı” dedi.
Güven, Babil Su Sporları Merkezi’ni çok beğendiğini belirterek, “Burada tekne parkı, şamandıraların temini, hakemlerin lojistik ihtiyaçlarının karşılanması ve sporculara destek sağlanması gibi büyükşehir belediyesinin katkıları gerçekten çok olumlu” diye ekledi.
Korkmaz: “Mersin’in harika doğasında yelken yarışı yapmak büyük bir keyif”
Başkent Model Yat Kulübü Başkanı ve sporcusu Savaş Korkmaz, Türkiye ve Avrupa’da birçok yarışa katıldığını belirterek, “Mersin’deki bu ikinci yarışımız. Her geldiğimizde burası daha da güzelleşiyor. Önceki ziyaretimizde böyle bir tesis yoktu. Bu tür spor tesisleri, yarıştığımız birçok ilde bulunmuyor. Mersin’in muazzam bir doğası ve denizi var, yelken yarışı yapmak gerçekten çok zevkli” şeklinde konuştu.