a
  • Haber Postası
  • Mersin
  • Mersin Büyükşehir’den Erdemli ve Silifke’deki Arı Yetiştiricilerine Destek

Mersin Büyükşehir’den Erdemli ve Silifke’deki Arı Yetiştiricilerine Destek

Mersin Büyükşehir kent genelinde arı üretimini arttırmak amacıyla arı yetiştiricilerine ekipman desteği sağlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından kent genelinde arı üretimini arttırmak amacıyla arı yetiştiricilerine her yıl ihtiyaç duydukları ekipman desteği sağlanıyor. Arı üreticileri için ‘Bal Gibi Destek, Her Petekte Gelecek!’ sloganı ile yola çıkılan projenin ilk etabında Erdemli ve Silifke ilçelerindeki arı üreticilerine ekipman desteği sağlandı. İlk etapta Silifke’de 114, Erdemli’de ise 154 olmak üzere toplam 268 üreticiye ekipman verildi.

ERDEMLİ VE SİLİFKE’DEKİ ARI YETİŞTİRİCİLERİNE PETEK, ARICI KÖRÜĞÜ VE ARICI MASKESİ DAĞITILDI

Büyükşehir Erdemli Şantiye alanında Koronavirüs tedbirlerine özen gösterilerek düzenlenen törende, Erdemli ve Silifke’de arı yetiştiriciliği yapan toplam 268 yetiştiriciye ekipman desteği sağlandı. Yetiştiricilere üretim aşamasında kolaylık sağlamak amacıyla içerisinde petek, arıcı körüğü ve arıcı maskesinden oluşan koliler dağıtıldı.

13 İLÇEDE 708 ARI YETİŞTİRİCİSİNE EKİPMAN DESTEĞİ

Silifke’de 114 ve Erdemli’de 154 üreticiye sağlanan destek 13 ilçenin tamamını kapsayacak. Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı 100 kovan altındaki Akdeniz’de 24, Mezitli’de 47, Toroslar’da 73 ve Yenişehir’de 17 üreticiye, Anamur’da 71, Aydıncık’ta 20, Bozyazı’da 64, Çamlıyayla’da 15, Gülnar’da 22, Mut’ta 21 ve Tarsus’ta ise 66 olmak üzere toplam 708 yetiştiriciye ekipman desteği sunulacak. Destek verilecek 708 arı yetiştiricisinin 55’ini ise kadın üreticiler oluşturuyor.

“2021 YILINDA ÇOK DAHA YENİ PROJELERLE SİZLERLE BERABER OLACAĞIZ”

Arıcıların yüzünü güldüren desteğe ilişkin törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi olarak birçok kooperatifimize, üretici birliklerimize ve üreticilerimize herhangi bir Büyükşehir’de yapılabilecek bütün hizmetlerin en azamisini yapmaktayız. Üreticilerimizin hayatını kolaylaştıracak, ürünlerine katma değer sağlayacak projeler sağlıyoruz. 2021 yılında çok daha yeni projelerle sizlerle beraber olacağız” dedi.

“SİZLERE ‘BAL EVİ’ ARMAĞAN EDECEĞİZ”

Amaçlarının küçük ölçekli yetiştiricileri desteklemek olduğunu ifade eden Gökçek, arıcılar için geliştirdikleri ‘Bal Evi’ projesinden de bahsederek, “Arı üreticilerine desteğimiz bununla bitmeyecek. Sizlere ürettiğiniz ürünleri direkt pazarlama noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak belki de Türkiye’de hiç yapılmamış olan bir proje geliştirdik. Tarsus, Yenişehir ve Mezitli ilçelerimizde sizlere bir ‘Bal Evi’ armağan edeceğiz. Bunun sayesinde ürettiğiniz sadece balı değil, polen, arı sütü, propolis gibi katma değerli arı ürünlerini de orada satabileceksiniz” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİMİZİN ALIM GÜCÜNÜN DÜŞTÜĞÜ DÖNEMDE KANAYAN YARALARINA MERHEM OLDULAR”

Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, talepler dahilinde Başkan Vahap Seçer ile gerçekleştirdikleri her görüşmede ilgi ile karşılandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu destekle bir nebze de olsa üreticilerimizin bu pandemide, alım gücünün düştüğü dönemde kanayan yaralarına bir merhem oldular. ‘Biz üretiyoruz, ürettiğimizi ne yazık ki değer fiyata satamıyoruz’ dedik, durumu anlattık. Nasıl yapılabileceğini konuştuk. En azından kendi ilimizde, kendi ürettiğimiz ürünleri direkt pazarlama noktasında fikrimizi beyan ettik. Aradan 15-20 gün geçtikten sonra kendileri tamamen çizilmiş, projesi hazırlanmış, ‘Hayırlı olsun!’ mesajı ile bize bal evleri projesini sundular. İnşallah, en kısa süre içerisinde hayata geçiririz. Bu sayede de inşallah siz değerli üreticinin ürettiği ürünleri Mersinimiz’in en kalabalık yerlerinde birliğimiz aracılığıyla pazarlama imkânı bulacağız.”

“BİZ ARI YETİŞTİRİCİLERİNE BAL GİBİ BİR DESTEK OLDU”

Ekipman desteği alan arı yetiştiricisi Meryem Doğan, 6-7 yıldır arıcılık yaptığını söyleyerek, verilen destekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Doğan, “Hobi olarak başlamıştım ve sevdim. Meslek olarak öğrenmeye başladım. Bir şeylerle uğraşmayı seviyordum. Pandemi döneminde biliyorsunuz cebimiz sıkıntılı. Memnun kaldık, çok teşekkür ederiz. Bir körüğün fiyatı bellidir. Bir de bizim şu an bal satma sıkıntımız olduğundan bu destek hoşuma gitti. Biz arı yetiştiricilerine bal gibi bir destek oldu” dedi.

“BUNLARI ALMAK O KADAR KOLAY DEĞİL”

Düzenlenen törenle ekipmanlarını alan bir diğer kadın üretici Ayşe Ekşi ise “Bir kadın üretici olarak burada olmaktan hoşnutum. Öncelikle Vahap Seçer Başkanımız’a teşekkür ediyoruz bize bu ekipmanları sağladığı için. Bunları almak o kadar kolay değil, zor” diye konuştu.

“BU MALZEMELER TÜM ARICILARIN İHTİYACI, İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ”

Yapılan ekipman desteğini değerlendiren arı yetiştiricisi Arif Sungur, “Arıcılar için mutlaka olması gereken malzemeler. Kendilerine bu hizmetten dolayı, bizi düşündükleri için teşekkürlerimizi iletiyoruz. Petek, körük ve giymiş olduğumuz önlüğümüzün gerçekten mali bir değeri var” dedi.

Üreticilerden Mustafa Çınar ise kendilerine sunulan ekipmanların arı yetiştiricileri için önemli ihtiyaçlar olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Çok güzel. Bunlar tüm arıcıların ihtiyacı, iyi düşünülmüş. Tarıma verdikleri destek mantıklı. Bunlar masraftı. Olması gereken malzemeler. Her sene alıyorduk, kullanıyorduk. İhtiyaçlarımızı sağladıkları için teşekkür ederiz.”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0