34,2749
37,6810
2.912,78
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke’nin Atayurt Mahallesi’nde ilk ortağı Mustafa Kemal Atatürk olan kooperatifin bulunduğu Gazi Çiftliği’nin açılışını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile İzmir Köy Kooperatifi Birlik Başkanı Neptün Soyer’in de yer aldığı açılış töreninde “Mersinden Kadın Kooperatifi Atayurt Gazi Çiftliği Zakkum Fidanı Alım Garanti Sözleşmesi” imzalandı. Sözleşmeyi kooperatif adına Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve yetiştiriciler adına Hatice Okur Dönüm imzaladı.
GAZİ ÇİFTLİĞİ’NDE KOOPERATİFÇİLİK RUHU YENİDEN YAŞATILIYOR
İlk kurucu ortağı Mustafa Kemal Atatürk olan Atatürk Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi’nin bulunduğu Gazi Çiftliği, seneler sonra yeniden ‘bir arada üretmenin ve kalkınmanın’ adresi oldu. Kurulduğu yıllarda Silifke’nin Atayurt Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların kooperatif çalışmaları yürüttüğü Gazi Çiftliği bir süre sonra okula dönüştü. Daha sonra atıl hale gelen Gazi Çiftliği kaderine terk edildi. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına yaklaşılırken, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin girişimleriyle açılışı yapılan Gazi Çiftliği’nde kooperatifçilik ruhu yeniden yaşatılıyor.
“ÜRETİMLERİNİZİN BELEDİYEMİZ TARAFINDAN ALINACAĞININ GARANTİSİNİ VERİYORUM”
Teknoloji odası, Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi, çocuk oyun odası, idari ofis, kooperatif odası, eğitim salonu, atölye, Atatürk odası ve arşiv odası gibi odalardan oluşan Gazi Çiftliği’nin açılışında zakkum üretimiyle ilgili atılan imzalar dikkat çekti. Sözleşme, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in şahitliğinde Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve yetiştiricilerden Hatice Okur Dönüm tarafından imzalandı.
2020’nin Eylül ayında Arkum Mahallesi’ne yaptığı bir ziyarette zakkum çeliği çıkaran kadınlarla buluşan Başkan Seçer, alım garantisini kapsayan sözleşme imzalanırken, “Üreticiler ‘biz üreteceğiz’ dediler. Kooperatif de ‘biz bunların pazarlanmasında size yardımcı olacağız’ dedi. Ben de arada hem hakemlik yapıyorum hem de bu üretimlerinizin Mersin’in güzelleşmesi için belediyemiz tarafından alınacağının garantisini veriyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“GAZİ ÇİFTLİĞİ’NDE ÜRETEN KADINLARIMIZLA ZAKKUM PROJESİ’NE BAŞLADIK”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ise zakkum fidesi yetiştiriciliği için Atayurtlu kadınlara eğitim verildiğini vurgulayarak, “Atamızdan bizlere emanet olan Silifke Gazi Çiftliği’nde üreten kadınlarımızla Zakkum Projesi’ne başladık. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’tan Anamur’a kadar uzanan karayolu refüjlerini süsleyecek zakkumları, kadın üreticilerimizden istenmesi kararı üzerine kooperatif olarak çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda, öncelikle üç pilot bölgeden biri olan Silifke Atayurt’ta, kadınlarımıza zakkum fidesi yetiştiriciliği üzerine eğitim verdik. Kendi evlerinde ve seralarında imece usulü fide üretimlerini yapan kadınlarımızdan, Ekim-Kasım ayı gibi fideleri alarak refüjleri süslemeye başlayacağız. Bugün; Kooperatif ve Atayurtlu kadınlarımız arasında sözleşmemizi imzalayarak anlamlı günümüze, üretimin gücünü de katmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“MERAL HANIM’A ‘ARTIK BURAYI KADINLARLA İLGİLİ BİR ŞEY YAPIN BENCE’ DEDİM”
Yetiştiriciler adına sözleşmeyi imzalayan Hatice Okur Dönüm, bir pazar günü Gazi Çiftliği’nde Meral Seçer’le karşılaştıklarını belirterek, “Meral Hanım’la bir pazar günü tesadüfen okulun çıkışında karşılaştık. Hobi olarak rutin çiftçilik işimi yapıyordum. Esnaflığı bırakıp köyüme dönmüştüm. Bir şey yapma hevesim vardı ama o koca yürekli kadınla karşılaşacağım hiç aklımdan geçmezdi. O koca yürekli kadın, Cumhuriyet kadını Meral Seçer Hanımefendi’ydi. İlk sohbetimiz ‘hoş geldiniz, ben buralıyım, burada müthiş koca yürekli kadınlar var, artık burayı kadınlarla ilgili bir şey yapın bence’ şeklindeydi. O da ‘tam bu konu üzerine geldim’ dedi. Öyle bir sihirli değnekle başladı her şey” dedi.
“ZAKKUM HEPİMİZİN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ”
Dönüm, 18 kadının uzun uğraşlar sonucu bir araya gelerek zakkum fidesi üretimine katıldıklarını kaydetti. Atayurtlu kadınların aldıkları eğitimlerde kendisinin organizasyon aşamasında görev aldığını sözlerine ekleyen Dönüm, “Zakkum hepimizin hayatını değiştirdi. Birlikteliği, beraber bir iş yapmayı, kooperatifçiliğin ne olduğunu öğrendik. Bilmiyorduk. Adı vardı kooperatifçiliğin. İlk kooperatif burada kuruldu ve Atatürk’ün çok büyük emeği vardı burada. O koca yürekli kadınlar var ya hepsi bir araya geldiler ve inanılmaz şevkle zakkum üretmeye başladık. Bizim buranın kadınları zakkum gibidir gerçekten. Dayanıklı, güçlü, küçük şeylerden bile mutlu olur. Onlar gibi günlerce açar, aylarca açar. Her şeye sahip çıkar. Ta ki o kumların altlarındaki nemi bulana kadar da dirayetli kadınlardır” diye konuştu.
“BİZE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR FIRSAT TANIDI”
Zakkum fidesi üreticilerinden Medine Kurt, daha önce çilek ve domates üretimi yaptıklarını belirterek, “Bize Büyükşehir Belediyesi bir fırsat tanıdı. Kadın dayanışmasına destek oldu. Biz de kadınlar olarak birbirimize desteğiz. Bir araya geldik, zakkum ürettik. Şimdi çilek reçeline, çilek suyuna başladık. Üretmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“ZAKKUM İŞİ KADINLARA ÇALIŞABİLECEĞİ BİR ORTAM OLUŞTURDU”
2 yıldır Atayurt’ta yaşadığını belirten üreticilerden Sevcan Yıldız ise ilk üretimine zakkumla başladığını vurgulayarak, “Bu da benim için büyük bir keyif oldu. Bir yıldır bu sürecin içindeyiz ama bizim için güzel geçiyor. Bu okul önceden çok yıkık bir okulmuş. Eşimin ailesi anlattı ama şimdi bambaşka bir yere dönüştü. Vahap Seçer Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Zakkum işi kadınlara çalışabileceği bir ortam oluşturdu. Zakkum kadınlar için iyi bir alan oldu. Şimdi herkes kendi işini kurabiliyor. Yaklaşık 20 kadın zakkumla uğraşıyor. Kimisi 5 bin kimisi 10 bin tane diyor. Bizim için büyük bir değişiklik oldu” dedi.
“BİRÇOK DENEYİM YAŞADIK AMA BU İŞ BAŞKA”
Reyhan Coşkun adlı üretici ise alım sözleşmesinin imzalanmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu sene zakkum üretmeye başladık. Vahap Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. Hatice Hanım’a, Necla Hanım’a, Meral Hanım’a bütün kadınlar adına sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bizim için güzel bir süreçti. Aslında birçok deneyim yaşadık. Daha önce de çilek toplamada, serada domates ve bahçede limon gibi birçok işte çalışıyorduk ama bu iş bir başka. Her şeyiyle çok güzel. Büyük bir hevesle, büyük bir özenle yapıyoruz” diye konuştu.