a
  • Haber Postası
  • Mersin
  • Mersin Erdemli’de TOKİ Konutlarının Satışında Yaşanan Sorunlar Meclis Gündeminde

Mersin Erdemli’de TOKİ Konutlarının Satışında Yaşanan Sorunlar Meclis Gündeminde

Mersin Erdemli'de TOKİ tarafından yapılan konutların satışında yaşanan sorunları, İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıda meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıda, Mersin Erdemli’de TOKİ tarafından yapılan konutların satışında yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı. İYİ Parti’li Sıdalı, konuyla ilgili Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıda’nın Mersin’de TOKİ tarafından yapılan konutların satışında yaşanan sorunlara ilişkin verdiği soru önergesi:

TOKİ İdaresi ile Erdemli Belediye Başkanlığı arasında imzalanan 14/06/2005 tarihli Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Protokolü kapsamında;

Mersin ili, Erdemli ilçesi, Koyuncu mahallesinde Erdemli Belediye Başkanlığı mülkiyetinde bulunan arsalar ile Maliye Hazinesinden TOKİ’ye bedelsiz olarak devredilen arsalar üzerinde toplu konut uygulaması yapılarak toplam 439 adet konut inşa edilmiştir. O tarihlerde TOKİ’den konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız kamu bankalarından kredi kullanabilmiştir. Kredi ödemeleri biten ev sahipleri bu kez aynı evlerini satmaya kalktıklarında kamu ya da özel bankalardan kredi erişimine ulaşamamışlardır. Bankalar bu durumun gerekçesi olarak satışa konu TOKİ evlerinin tapu kütüğünde şerhli olmasını gerekçe göstermişlerdir. Bunun nedeni araştırıldığında ise TOKİ’nin özel mülkiyete ait arsalarda kamulaştırmaya tabi tutmadan konut yaptığı dolayısıyla arsa sahiplerinin TOKİ ile davalık olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu davanın sonuçlanmaması nedeniyle TOKİ’de konut sahibi olan vatandaşların; mülkiyet haklarının kısıtlandığı, konut kredisi başvurularında bankaların şerhli konutlara kredi vermedikleri, alım satım işlemlerinde konutların ancak şerhli olacak şekilde devredilebildiği dolayısıyla satışlarda engel oluşturduğu, normal koşullarda üç yüz ila dört yüz bin lira aralığında değerlenmesi gereken konutların yüz elli bin liraya kadar düşerek konut sahiplerini maddi zarara uğrattığı anlaşılmıştır.

  • Bakanlığınız hem arsa sahiplerinin hem de konut sahiplerinin yaşadığı bu mağduriyetin çözümü konusunda bugüne kadar özel bir çalışma yapmış mıdır?
  • Bakanlığınız, yargı süreci devam ederken söz konusu TOKİ konutlarındaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması için nasıl bir yol izlemeyi planlamaktadır?
  • TOKİ’de konut sahibi olan vatandaşların mağdur olmaması için bakanlığınız tapu işlemlerinde istisnai çözümler getirmeyi planlamakta midır?
  • TOKİ sakinlerinin devraldıkları konutlarda çevre düzenlemelerinin eksik bırakıldığı bu nedenle konut fiyatlarında değer düşüşü yaşandığı öne sürülmektedir. Bakanlığınızın bu konudaki görüşü nedir? Eksik bırakıldığı iddia edilen çevre düzenlemeleri konusunda sorumluluk hangi kurumdadır, sorunun çözümünde bakanlığınız bir adım atacak mıdır?
  • TOKİ İdaresi ilgili bölgenin yönetim planlamasında bütün konutları tek bir yönetime bağlamıştır. Bu tek yönetim yapılanması sürekli yönetim değişiklikleri yaşayarak istikrara kavuşamamıştır. Bu durum ilgili bölgede temizlik, asansör gibi pek çok sorunu kronik hale getirmiştir. Bakanlığınız TOKİ İdaresi bu sorunların çözümü için bölgeye dışarıdan profesyonel yönetim atamayı ya da tek yönetim planlamasında değişikliğe gitmeyi düşünmekte midir?

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0