a

Mezitli Sanayi Sitesinde Sona Yaklaşılıyor

Mersin Mezitli’de yapılacak olan Küçük Sanayi Sitesi’nin temelleri yakında atılmaya başlıyor.

Mersin Mezitli’de yapılacak olan Küçük Sanayi Sitesi’nin temelleri yakında atılmaya başlıyor.

1989 Yılında 15 bin nüfusa sahip olan Mezitli Beldesine göre yapımı gerçekleşen ve 132 dükkândan oluşan mevcut Mezitli Sanayi Sitesi’nin artan nüfus ile yeterliliğini yitirdiği ve ihtiyaçları karşılama konusunda yetersiz kaldığı herkesin malumu. Mezitli’de faaliyet gösteren 430 sanayi esnafı dağınık ve bina altlarında hizmet veriyor. Ancak esnafın bina altlarında bulunması, müşterilerine sağlıklı ve kaliteli hizmet vermenin yanı sıra ses ve görüntü kirliliğine neden oluyordu. 2021 itibariyle ilçe nüfusu 211 bine dayandı. Mezitli kabına sığamaz hale geldi. Yeni bir sanayi sitesi de ilçe için elzemdi. Ve kollar sıvandı, düğmeye basıldı. 2012 yılında planlanmasına başlanan, 2017 yılında ise Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Meclis kararı ile resmiyet kazanan, Davultepe Belediyesi sınırları içinde bulunan 658 dönüm imarlı tarım entegre tesis alanının ihtiyaç fazlası olması nedeniyle buradaki 334 dönüm alana sanayi sitesi yapılmasına karar verildi.

SANAYİ SİTESİNDE YOK YOK!

Mezitli Sanayi Sitesi yalnızca sanayi bölümünden de oluşmuyor. Çağa ve sosyalleşmeye de uygun büyük bir kompleksten oluşuyor. Temeli atılacak olan sanayi sitesinin içerisine A’dan Z’ye neler yapılacak şöyle bir göz atalım:

-334 dönüm alanın 118 dönümüne yol
-5982 metrekare alana Devlet Su İşleri kanalı
-2000 metrekare alana kafe ve restoran
-4683 metrekare alana endüstri meslek lisesi
-6600 metrekare idari alan
-6100 metrekare alana otopark
-2100 metrekare alana spor tesisi
-1300 metrekare alana resmi kurum
-162,000 metrekare alana dükkânlar
-800 metrekare alana trafo
-2200 metrekare alana sağlık ocağı tesisi
-3000 metrekare yeşil alan
-16500 metrekare park alanı
-3000 metrekare alana cami yapılacak.

ÇEVRECİ SANAYİ SİTESİ

Yapımı planlanan ve 11 giriş çıkışı olan yeni Mezitli Küçük Sanayi Sitesi’nin özellikleri de yine günümüze uygun teknolojilerle donatılmış ve oldukça çevreci bir yapıya sahip olacak. Sanayi Sitesi, çatısındaki güneş panelleri ile yeşil enerji üretecek. İçerisinde arıtma tesisi olacak. Bisiklet ve yaya yolları ile ulaşım alanlarının planlandığı 4 ana caddeden oluşan sitede 18 metrelik ara yollar ile site içinde ulaşım trafiği rahatlıkla sağlanacaktır. Ayrıca kapalı alanlarda spor salonu, Türk hamamı, sauna ve yüzme havuzu gibi sosyal mekânlar da yer alarak sitenin tam bir cazibe merkezi haline gelmesi sağlanacak.

SANAYİ SİTESİ KENDİ GELİRİNİ DE ELDE EDECEK

İdari binanın altında 6 adet banka, 1 adet noter, restoran ve kafeler ile sanayi sitesine gelir elde edilmesi planlanıyor. İdari binanın üst katında bulunan alanlarda kooperatif idari merkezi, 500 kişilik toplantı salonu, 300 kişilik eğitim salonu ve bir muhasebe bölümünün de ayrıca planlandığını söyleyebiliriz.

8 BİN KİŞİYE İŞ İMKÂNI SAĞLANACAK

Türkiye’de sanayi sitelerinde yeterince zanaatkâr yetiştirilememesinden ötürü kalifiye eleman açığı olduğu da bilinen bir gerçek. Mezitli Küçük Sanayi Sitesi burada da bir ilke imza atarak endüstri meslek lisesi ile ihtiyaç duyulan meslek dallarında nitelikli en az 1200 kalifiye eleman yetiştirilmesini ve sanayi sitesinin tamamlanması ile beraber 8 bin kişiye iş imkânı sağlanması ön görülüyor. Son olarak merakla beklenen Sanayi Sitesi yapımı tamamlandıktan sonra 520 dükkâna kavuşacak ve meslek gruplarına göre 4 farklı dükkân tipi ile hizmete başlayacak. Bugüne kadar çeşitli taraflarca tartışmaya açılmak istenen Mezitli Küçük Sanayi Sitesi şimdiden Mezitli halkına ve tüm Mersin’e hayırlı olsun. Yine bugüne kadar türlü polemiklere rağmen bölgenin kalkınması için en başından beri projeyi savunan ve nihayete erdiren S.S Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı ve Milliyetçi Hareket Partisi Büyükşehir Meclis Üyesi Bünyamin Önel’i de gayretlerinden ve hizmet ısrarı ve inadından dolayı tebrik ederiz.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0