a

Tarsus Pamukluk Barajında Sona Doğru Geliniyor

Mersin Tarsus İlçesi’nde yapımı süren Pamuklu Barajı inşaatında sona doğru gelindi. Barajın tamamlanmasıyla yaklaşık 184 bin dekar arazi sulunacak.

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

Tarsus Pamukluk Barajında çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Çalışmaları devam eden Tarsus Pamukluk Barajının tamamlanması ile barajda depolanacak su ile 221 bin 700 dekar arazinin sulanacağını” ifade etti. Genel Müdür Yıldız ayrıca; “Yılda 68 milyon kilovat saat enerji üretilecek ve Mersin ilinin yıllık 127,54 hm3 içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır” dedi.

Pamukluk Barajı’nın en önemli aşamalarından birisi olan ön yüz beton imalatlarına 2020 yılının kasım ayında başlandığını hatırlatan Genel Müdür Yıldız; “Bugün itibariyle; Pamukluk Barajı sulaması iletim tüneli, regülatör, baraj gövde dolgusu, dolusavak ve ön yüz beton imalatları tamamlanmıştır. Baraj kreti üzerindeki perde duvar imalatları ve derzlerde geçirimsizlik tedbirleri yapılması işleri devam etmekte olup mekanik imalatlara başlanılacaktır. % 97 fiziki gerçekleşme sağlanan Barajın 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Projenin tamamlanması ile 2021 birim fiyatları ülke ekonomisine yıllık 357 Milyon TL tarımsal katkı sağlanması hedeflenmektedir.Temelden yüksekliği 135 metre ve su depolama kapasitesi 282 milyon m³ olan Tarsus Pamukluk Barajı’nın tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacak.” dedi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0