a

Başkan Engin İş Dünyasına Kredi Desteği İstedi

MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin; Türkiye ekonomisi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Başkan Engin, ülkemizin küresel krizlerden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğunu, 2000’li yıllarda yaşanan küresel krizler sonrasında ülke ekonomisinin daraldığını söyledi. MESİAD Başkanı Engin; “Türkiye ekonomisi, uluslararası dalgalanmalardan etkilenmektedir. Ancak, ülke ekonomimiz kırılganlıklara karşı güçlü kalacaktır.“ dedi.

Günümüzde ekonomi ile ilgili olumsuzluklar mevcuttur. Enflasyonun yükselmesi, kurlardaki hızlı hareketlilik; hayat pahalılığı, alım gücünün azalması ve artan yoksullaşma gibi sonuçlar doğurmaktadır.

“UZUN VADELİ KREDİ DESTEĞİ SAĞLANMALI, ZAMLAR KADEMELİ OLARAK GERİ ALINMALIDIR”

Yapılan araştırmalar son bir yılda sanayicinin kullandığı gazın %430, elektriğin ise 2018 yılından beri %775 artığını göstermektedir. Bu durum sektörlerin zarar görmesine ve üretimin durma noktasına doğru ilerlemesine neden olmaktadır. Zamların yanı sıra son günlerde yaşanan elektrik ve doğalgaz kesintileri (kısıtlamaları) de olumsuzluklara yol açmaktadır. Yapılan zamların kademeli olarak geri alınması gerekmektedir.

Türk sanayisi ve KOBİ’lerimizin mevcut sorunlarına ek yaşanan bu olumsuz durumlar milyar dolarlık zararlar olarak ifade edilmektedir.

Sanayiciler, üreticiler ve firmalar bu zorlu durumu atlatabilmek adına yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. Ancak bu yatırımların da hayata geçebilmesi için güçlü bir sermaye gerekmektedir. Bu sebeple firmalara uzun vadeli kredi desteği sağlanmalıdır. Ayrıca, denetimli KGF (Kredi Garanti Fonu) ile teminat yetersizliği sebebiyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere de destek verilmelidir.

MESİAD BAŞKANI ENGİN: “ÜRETİMDE İSTİKRAR SAĞLANMALI”

Döviz kurlarındaki hızlı dalgalanma, Dünya ekonomisindeki daralma, artan maliyetler üretimi ve sanayicileri olumsuz yönde etkilemektedir. İş dünyasında yaşanan zorlukların aşılması ancak üretimde istikrarın sağlanması ile olur.

Yapısal reformların sanayicinin önündeki engelleri kaldıracağını belirten MESİAD Başkanı Hasan Engin, yeni ekonomik reformlar ile desteklenmesi halinde ise sanayicilerin yatırım yapabileceğini vurguladı.

“SERMAYE GÜVENLİ LİMANLARA YATIRIM YAPAR”

“Ekonominin rayında gittiğini söyleyebilmemiz için, dengenin sağlanmış olması gerekir. Ancak, bu durumda bahsetmiş olduğumuz reformlarla sanayicilere belli konularda kolaylıkların oluşturulması ile mümkün. Ayrıca, sermaye güvenli limanlara yatırım yapar. Kaygı ve kuşkunun olduğu bir yerde kendisini güvende hissetmez. “

MESİAD Başkanı Hasan Engin; ortak akıl, demokrasi ve adaletin var olduğu bir ülkede sermayenin mevcut olacağını dile getirdi. Daha güçlü bir Türkiye için toplumun bütün kesimleri muhalefet-iktidar tarafından kucaklanmalı, hatta bu kavramları bir kenara bırakarak ülkemiz için yan yana olup birlikte yürümeliyiz.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0