a

ürkiye’de Konutları Depreme Dayanıklı Hale Getirmenin Bedeli Belli Oldu

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez, "Türkiye'deki mevcut konutları depreme dayanıklı hale getirmek için 500 milyar dolar harcamak gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye’deki mevcut konutları dayanıklı hale getirmek için yaklaşık 465 milyar dolar harcamak gerekiyor” dedi.

“9. Sürdürülebilir Finans Forumu”nda konuşan Lopez, şubat ayında yaşanan deprem felaketinin maliyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lopez, “Strateji ofisimizle görüştüğümüzde tekrar inşasının 81 milyar dolar olduğunu, ekonomik kayıplarla beraber yaklaşık 100 milyar doların üzerine çıkan bir maliyetin olduğunu hesapladık” ifadelerini kullandı.

Lopez, “Bu, Türkiye’nin GSMH’sinin yüzde 10’undan daha fazla. Gerçekten büyük bir rakamdan bahsediyoruz” dedi.

Mevcut evlerin dirençli hale getirilmesinin maliyetinin yaklaşık 465 milyar dolar olduğunu aktaran Lopez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya genelinde yüksek sıcaklıkta da Türkiye rekorlar kırdı. Türkiye’de 20 yıl önce yaklaşık 200 ekstrem hava olayı oluyordu. Birkaç yıl önce bu rakamın bine çıktığı tespit edildi. Peki iklim değişikliğine adaptasyon maliyeti nedir? İklim değişikliğini azaltma maliyeti, Türkiye’de 600 milyar doların üzerinde bir maliyet bekliyor. Yani 100 milyar dolar deprem, 500 milyar dolar evlerin, konutların güçlendirilmesi ve iklim değişikliği ile beraber 1 trilyon doların üzerine çıkıyor. Bu noktada yüzde 100 ülkenin GSMH’si demek. Bunu bağlama oturtmak gerekirse bütün Dünya Bankası Grubu’nun dünyaya sağlamış olduğu kredi 168 milyar dolar. 6 Şubat depremi sonrası 1 milyar dolarlık bir program duyurduk.”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0