a

Koronavirüs Geçirenlere İkinci Doz Aşı Hakkı Verildi!

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, hastalık geçirene tekrar 2. doz hakkı başlıklı yazısında, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısında "hastalık geçirenlere ikinci doz aşının yapılmasında sakınca olmadığı kararı" verildiğini yazdı.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, hastalık geçirene tekrar 2. doz hakkı başlıklı yazısında, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısında “hastalık geçirenlere ikinci doz aşının yapılmasında sakınca olmadığı kararı” verildiğini yazdı.

Sarıkaya, hastalığı geçirenlerin iptal edilen 2. doz aşılarının yeniden tanımlandığını belirterek, “Bilim Kurulu’nun dün yapılan toplantısında hastalık geçirenlere ikinci doz aşının yapılmasında sakınca olmadığı kararı verilmesi üzerine, geçen hafta iptal edilen randevuları, bu gece yarısı yeniden verildi” diye yazdı.

“Bu noktaya gelinmesine, 11 AB ülkesinin, hastalık geçirmiş olanların tek doz aşı olmaları halinde vize verme kolaylığı getirmesi diğer 17’sinin ise katı tutumunu sürdürmesi neden olmuş” diyen Sarıkaya, Aşı hakkı çıkınca AB ülkelerine gitmek için uçak bileti ve otel ayarlayanların, randevu iptali karşısında tepkileri de randevu sisteminin yeniden açılmasında etkili olmuş” ifadesini kullandı.

Sarıkaya’nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

Aktarıldığına göre, ikinci doz randevusuna dönüş öncesi, Sağlık ve Dışişleri bakanlıkları AB nezdinde bir dizi girişimde bulunmuş…

Bakanlıklar, Avrupa Hastalık ve Önleme Kontrol Merkezi’nin (ECDC- European Centre for Disease Prevention and Control) belirlediği aşılardan bir doz yaptırmanın yeterli olacağına ilişkin 11 AB ülkesinin kararına işaret etmiş.

Türkiye’de hastalık geçirmiş ve tek doz Biontech aşısı yaptırmış kişilerin vize almasına olanak tanınmasını istemiş.

Ancak Avrupa Sağlık Ajansı (EMA), bu konudaki kararların ülkelerin takdirine bırakıldığını belirterek, 11 ülkede hastalık geçirenler için tek dozun yeterli kabul edildiğini, geri kalan 17 ülkede 2 doz talebinin sürdüğünü anımsatmış.

Her iki bakanlığın etkin ve yetkin isimleri ile konuştum.

Avrupa Hastalık ve Önleme Kontrol Merkezi’nin (ECDC) bu konudaki ilkeler bütününde bu durumun yer aldığına dikkat çektiler.

ECDC’nin ilgili sayfasını bulup okudum…

“Kullanıma Sunulan Aşılama Stratejileri” başlıklı bölümde ECDC, hem ülkelerin durumunu ortaya koymuş, hem de hangi aşıların geçerli olduğunu sıralamış.

Türkiye’de tartışma yaratan konu ikinci başlıkta açıklığa kavuşturulmuş.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0